Παιδική διατροφή

Δυστυχώς η Ελλάδα κατέχει την 1η θέση στην παιδική παχυσαρκία στην Ευρώπη και την 5η παγκοσμίως. Παιδιά με αυξημένο σωματικό βάρος πάσχουν από αυξημένη αρτηριακή πίεση, δυσλιπιδαιμία και διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη. Επίσης 57% των παχύσαρκων κοριτσιών και 35% των αγοριών εμφανίζει ψυχολογική επιβάρυνση λόγω της εικόνας του σώματος τους. Η φυσική δραστηριότητα και η διατροφή που συνηθίζουν τα παιδιά καθορίζει και την προδιάθεση τους σε προβλήματα υγείας ως ενήλικες.

Για την υγεία και την σωστή ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων η διατροφή τους πρέπει να είναι σωστή και να καλύπτει τις ανάγκες τους. Κάθε ηλικιακή φάση έχει και διαφορετικές διατροφικές ανάγκες. Τα προγράμματα διατροφής των παιδιών και των εφήβων καλύπτουν τις ανάγκες αυτές αλλά και έμφαση δίνεται στο να είναι το πρόγραμμα όχι μόνο αποτελεσματικό, αλλά και ευχάριστο για τα παιδιά. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην εκπαίδευση των παιδιών στην υγιεινή διατροφή και στον υγιεινό τρόπο ζωής. Στις περιπτώσεις αυτές συνεργασία γίνεται με όλη την οικογένεια.

Πέρα από σωστές συμβουλές, είναι σημαντική και η σωστή επικοινωνία με το παιδί ή έφηβο. Οι ηλικίες αυτές είναι ευαίσθητες και η αντιμετώπιση πρέπει να είναι πολύ προσεγμένη. Το παιδί πρέπει να νιώθει ήρεμο και ότι μπορεί να συζητήσει ανοιχτά και χωρίς φόβο με την διαιτολόγο. Μία καλή συνεργασία είναι το κλειδί στην επιτυχία.
//]]>