Διατροφή χορτοφάγων

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα στρέφονται προς την χορτοφαγία. Οι λόγοι είναι συνήθως δύο. Κάποιοι πιστεύουν πως η αποχή από το κρέας θα τους εξασφαλίσει μακροζωία και άλλοι για ηθικούς λόγους. Η χορτοφαγική διατροφή ορίζεται η δίαιτα που αποκλείει το κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες χορτοφάγων με τις πιο αυστηρές να αποκλείουν και τα γαλακτοκομικά και τα αυγά (vegan). Η διατροφή των χορτοφάγων δημιουργεί αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά όπως η πρωτεΐνη, ο σίδηρος, το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Β12. Η χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να είναι ισορροπημένη εφόσον είναι σωστά σχεδιασμένη. Τα επίπεδα πρόσληψης των θρεπτικών συστατικών καθορίζονται από το είδος της χορτοφαγίας. Δηλαδή, όσο περιορίζονται οι ομάδες τροφίμων, τόσο πιο δύσκολα καλύπτονται τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά ημερησίως. Όταν η διατροφή των χορτοφάγων είναι σωστά σχεδιασμένη τότε προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία μας.
//]]>